СКУЛПТУРИ В СОФИЯ


СКУЛПТУРИ В СОФИЯ


Разхождайки се из софийските улици забелязах много нови скулптури, които украсяват града ни. Сега искам да ви покажа някои от тях.

В градската градина пред Софийска градска художествена галерия. 













"Плодородие"1967 г. - Николай Шмиргела

"Разпит" 1970 г. - Николай Шмиргела


"Покръстване" Валентин Старчев 



Видях тази  композиция случайно, скрита е под дърветата пред президентството не е на много явно място. Според мен това е част от украсата на бившия Партиен дом. Свалена е заедно с петолъчката. Хубаво е, че не е унищожена. Харесва ми как стои тук, вписва се добре в околното прострснство.


Пред галерията "Квадрат 500"
Според мен скулптурата изобразява прегръдка - сливане на  влюбена двойка.






В градинката зад Военния клуб, стои композицията на Любомир Далчев Ослепените войници на цар Самуил. Точно срещу тях е паметникът на Цар Самуил, а зад тях се вижда паметик на опълченеца.


Някак зловещо е тяхното присъствие, тези огромни черни фигури, леко  е стряскащо дори. Някак не се съчетават стилово всички тези скулптури. Близо са една до друга а липсва синхрон и мен лично ме дразни. Аз разбира се не съм специалист, но мисля, че имам право на лично мнение като жител на София.





Зад Художествената академия


Подобна по стил  скулптура на ул. "Пиротска"



Интересна скулптура има на ул.  "Пиротска" срещу Халите.



В нея откривам различни сцени:


Певецът Орфей, който омайва с песните си дивите животни.

Ева, в райската градина със забранения плод в ръка.

Изгонването на Адам и Ева от рая.

Така и не открих информация за това кой е авторът й.

Следващите снимки са на скулптури пред сгради или в дворове на къщи.


Бpoнзoв биĸ пpeд нoвaтa cгpaдa нa фoндoвaтa бopca нa yл. "Tpи yши" в Coфия
Cĸyлптypaтa e нaпpaвeнa пo пoдoбиe нa пpoчyтaтa cтaтyя нa Уoлcтpийт в Hю Йopĸ.


Биковете и мечките не са животни, които се разхождат на борсата, а са по-скоро жаргонни термини за инвеститори, които имат определени възприятия и очаквания за посоката и тренда на пазара.

С термина „бикове“ се определят инвеститорите, които очакват възходящо движение на пазара на индексите или на определени финансови активи.


В основата на термина стои схващането, че бикът е агресивно животно, което нанася ударите си с рогата нагоре, с което се свързват и положителните очаквания на инвеститорите.


На противоположния фронт стоят мечките – доста по-спокойни, но също толкова агресивни, които удрят с лапите си обикновено надолу. Асоциацията е свързана с низходящата посока.

Пазарът често се приема като място, на което се борят бикове и мечки, като превъзходството на едните над другите предопределя съответно посоката на пазара.


Пред Руския културно информационен център на ул. "Шипка"

Пред малка галерия на ул. "ген. Паренсов"

Дете с гущер, в двора на стара къща с висока ограда, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" Едва успях да я снимам през някаква малка дупка.

В същия двор направих няколко неуспешни снимки на тази скулптура. Фотоапаратът ми все фокусираше растителността пред оградата като по-близък обект. Прекалено малък отвор имаше точно в тази част на оградата.

Скулптура на конче в двора на една къща на същия булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". Стори ми се много красиво и изящно.

Скулптура на Пейо Яворов пред  дома му в София на ул. "Раковски" е дело на Иван Блажев.

Стара скулптура от времето на социализма. Стои пред една изоставена сграда.

Скулптури в Южния парк


Най-много ме впечатли тази  - "Птиците", също не открих нищо за автора. Като живи са тези птици. 
На една от тези скулптури прочетох, че изобразяват гръцките богини на медицината: Панацея, Хигия и Изида

Конникът се съчетава стилово с богините и пространството изглежда добре.

Няколко фигури на деца. Обикновено са доста популярни за разкрасяване на градската среда. Срещат се често и в други градове. Особено за украса на фонтани.  

Скулптура на чешма в Докторската
градина.




Скулптура в двора на Астрономическата обсерватория към СУ „Св. Климент Охридски“, в Борисовата градина.Тя е построена през 1894 г., 30 години преди да бъдат положени основите на Ректората. Това е първата сграда, специално построена за нуждите на университета. 

Езерото с лилиите в Борисовата градина. Снимката е правена през есента на 2016 г. При последното ми посещение тази пролет с тъга установих, че тази скулптурна композиция е премахната. Не зная дали е с разрешение на общината или е открадната, но гледката е тъжна.

 Ето малко информация за Борисовата градина:


През 1882 г. кметът на София Иван Хаджиенов възлага създаването на Борисовата градината на швейцареца Даниел Неф. През 1883–1884 г. той изготвя проектите и засажда първите цветя и дървета. В края на века разсадникът носи и приходи за общината. Езерото на мястото на бившето мочурище е наречено Рибно (а по-късно: Езеро с лилиите). Работата на Даниел Неф се поема от Карл Неф и Емил Аман.

По идея на Йозеф Фрай са направени фонтанът и балюстрадите на Рибното езеро. 


Скулптура в сух фонтан в кафенето зад Народната библиотека. Момиченце, което чете книга и нейното кученце. 


Интересен ми беше цялостния интериор на кафенето. Доста претрупан с всякакви джунджурии, които би трябвало да имат отношение към книгите и изкуството. В крайна сметка липсва стил, доста хаотично разхвърляно ми изглежда.




Още една скулптура свързана с  интереса към четенето, баба и внуче, приведени над книгата. Намира се в Борисовата градина на алеята с бюст-паметниците на българските писатели.

Следващата скулпура също е свързана с книгите. Изобразени са литературните  герои на Елин Пелин от романът му за деца "Ян Бибиян".
"Ян Бибиян" е първият български фантастичен роман за деца от българския писател Елин Пелин. Романът се състои от две части - „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ (1933) и „Ян Бибиян на Луната" (1934).


Ян Бибиян, на рамото му е кацнала враната Ия, омагьосаната девойка, а зад него е Дяволчето Фют.  Това е един от най-хубавите романи за деца на български писатели.

Скулптор Николай Зиков. Намира се в градинката зад новата сграда на Районния съд.

За сега тук приключва разказът в снимки за скулптурите  в София. 
Разбира се винаги може да се появи втора  част на разказа. 

Скоро очаквайте публикации посветени на паметниците в София. Все още ги подготвям събирам информация. Както се досещате процесът по създаване на една такава публикация е дълъг и отема доста време.  По- голяма част от снимките вече ги имам, но винаги ми се иска да бъдат придружени от някакви сведения, подробности за обектите.

Коментари

Публикуване на коментар