Рози в София 1 част.

Рози в София 1 част.


След като снимах всички лалета в София сега дойде ред и на розите.
Лалетата и розите са любимите ми цветя.


Започвам с района около НДК. 
Точно зад сградата има красив парк с много и различни видове рози. Подобен на розариума в Ботаническата градина на двореца в Балчик.





Познати са около 100-150 вида рози.

Съвременни храстови рози
Научно име: Rosa Moderna Gro


Роза „Гертруд Джекил“


  • В Библията се казва, че розите които растели в райските градини били бели, но почервенели от свян, заради привличането, което се породило между Адам и Ева.
  • Суеверието гласи, че да хвърлиш розови листа в огъня носи късмет.
  • Американски учени са открили, че розовото масло трудно се влияе от температурните промени и затова те го използват в изработването на космическите екипировки.




Символиката в цвета на розата


Редактиране

  • Червената роза символизира любов и страст;
  • Розовата роза е със значението на приятелство, радост и признателност;
  • Жълтата роза може да символизира ентусиазъм, но за много народи означава измама или предателство;
  • Оранжевата роза е страст и жажда за живот;
  • Бялата роза изразява преход или нов завой в живота (като раждане, брак или смърт), както и безусловна любов, чистота и невинност.





Роза Дамасцена (Rosa damascena), известна също като Розата на Кастилия е хибриден вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза.
Цветовете ѝ са известни с финия си аромат и се берат за розово масло, което се използва в парфюмерията. Венчелистчетата на цветовете са годни и за консумация. Те могат да се използват за ароматизиране на храни, като гарнитура, като билков чай и да се консервират със захар.
Най-големите производители на розово масло от различните имената на всички рози, попадащи под името роза Дамасцена са България и Турция. Франция и Индия също има значителен принос към световния пазар. Мароко, Тунис и някои други страни от Близкия изток в миналото са произвеждали розово масло, но техният принос е минимален.
Град Казанлък в България е основан през 1420 и около този период започва отглеждането на рози. Роза Дамасцена е известна в този регион като Казанлъшка роза и според преданията била внесена в района от турски съдия, който я пренася от Тунис и ги засажда в градината си. Тя сега се отглежда с търговска цел в района около Казанлък, наречен Розова долина. Дестилатът от тези рози се продава на пазара като „българско розово масло“ и „Българска роза Ото“. В България в чест на розата се провежда ежегоден Празник на розата.
По същото време в София пред НДК  беше изработен килим от рози. 
С логото на Европейското председателство, което изобразява българска шевица.
А целият килим прилича на Чипровските.






И още една цветна композиция,
 включваща рози. Тя се намира в 
розариума.




Темата продължава с втора част.
Разходка из други части на града.

Коментари