СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ

Колко е хубаво когато можеш да съчетаеш две културни мероприятия: концерт и изложба.

За втори пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува на НДК с проекта „МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ”.


Той е разделен на две експозиции, обединени от една обща идея и представени в две локации на НДК – фоайе - Запад и Мраморно фоайе.

Двете локации имат свой индивидуален облик, но са обединени от последователното преливане на отделните авторски концепции в едно цяло.

Водещата експозиция ,,МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ”, разположена във фоайе - Запад, е истинско предизвикателство и ще представи произведения, свързани с българското културно наследство с дълбок духовен прочит.

В проекта е поканен и екип от специалност „Калиграфия” в НХА: Елисавета Ангелова, Дана Тилева и Милко Дюлгеров, под ръководството на Кристина Илиева. Това е симбиоза от традиции и иновации в съвременното българско изкуство, развиващо се от времето на социализма, прехода, днешния ден и с поглед в бъдещето. Всеки от авторите отправя своето лично послание в хартия към Обединена Европа за хармония, толерантност, уникалност и хуманизъм в света, в който живеем.



Втората експозиция е юбилейното издание на международния конкурс за хартиено изкуство АМАТЕРАС. В нея са избрани 67 произведения от 25 държави, сред които могат да се видят такива на изявени автори - членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA), като: Елиана Анхина, Марсел Бенаму, Присила Робинсън, Нане Уенхамър, Алеяндра Корек, Анджела Барбу, Джозефин Табъртф и др., както и много от наградените автори през годините: Ацуми Мурата, Норико Амано, Джозефин Кой, Сун Йонг Канг, Цвета Петрова, Лаура Димитрова и Адрияна Бояджиева. Изложбата е пъстра мозайка от идеи, техники, концепции, експерименти, достижения и авангардни решения, което прави конкурса истински парад на хартията. Редица от авторите са с международни награди от други форуми. В тазгодишното издание има и творци, които са представяли свои произведения в едни от най-известните световни музеи в Германия, Италия, Великобритания, Бразилия, Япония, Корея, Китай, САЩ, Аржентина и др.




На 18 май - последният ден на експозицията, международното жури ще обяви наградените автори в присъствието на над 140 артисти от цял свят, участващи в Конгреса на IAPMA в периода 16-20 май в рамките на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2018.



Коментари