София паркове и градини 2 част

Докторската градина


Докторската градина е парк в Софиямежду улиците „Оборище“ и „Шипка“. Намира се на гърба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".




Названието си паркът получава по името на намиращия се в него Докторски паметник, изграден в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., повечето от които са работили в мисията на Руския Червен кръст и са паднали в сраженията при ПлевенПловдив, с.Мечка и на връх Шипка
Паметникът е изграден през 1883-1884 г. по проект на руския архитект от чешки произход Антоний Осипович Томишко.  
Паркът се намира на територията на бивши турски гробища.


Тук е експонирана археология от римския период на Сердика, с фрагменти от храма на Зевс-Серапис от II  век( 161–163 г.) намерени под днешния площад Гарибалди. 



Досега от антична Сердика са разкрити три храмови построики. От външната северна страна на крепостта в близост до нея (днес кръстовището на бул Княгиня М. Луиза и ул. Цар Симеон), се намират останките на монументален храм на Хипсистос, в които са открити пет каменни олтара с вдълбани в тях маслени лампи. Вторият храм е в чест на Сарапис – бог на небето. Този култ има египетски произход, а в Сердика е свъран с Юпитер Капитолийски. Развалините на храма са открити югоизточно от крепостните стени (днес кръстовището на улиците Граф Игнатиев и Ив. Н. Денкоглу. Той датира от времето на управлението на император Марк Аврелий. Третият открит храм се намира в укрепената част на града зад западната стена (днес там е сградата на Булбанк). Храмът датира от ІІІ в. и вероятно е бил посветен на Херакъл или Атина .









Новост в тази градина е един много красив фонтан.







Също така Музикален павилион.
За първи път виждам подобно развлечение за деца. 


Направено е тук вероятно, защото наблизо е Музикалното училище "Любомир Пипков", откъдето тръгват музикалните таланти на България.


И още една новост открих.



Паметник в чест на подписването на Санстефанския мирен договор.

Една от най-обичаните градини в София е и сцена за приятни фестивали от класическа музика до джаз.

Коментари